Gołąbki po cygańsku, czyli bez zawijania

Gołąbki inaczej – z mięsem, ryżem, kapustą i aromatycznym sosem pomidorowym, ale bez zawijania. Świetny, niedzielny obiad :).

Z „Kwestii smaku” (z moimi zmianami).

gołąbki bez zawijania_kotlety_niedzielny obiad_gołąbki po cygańsku

Składniki:

  • 70 dag mielonego mieszanego mięsa (u mnie indyk, kurczak i odrobina wołowiny)
  • 70 dag białej kapusty
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 jajko (niekoniecznie)
  • mała cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz

Sos:

  • 3 puszki pomidorów (lub domowe pomidory w zalewie)
  • 1 szklanka wody
  • ew. 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki kremówki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Gołąbki. Ugotować ryż i ostudzić. Kapustę zetrzeć na grubej tarce, włożyć do wrzącej wody i zagotować (gotowanie można pominąć w przypadku młodej kapusty). Odcedzić i wystudzić. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć i również wystudzić. Połączyć mięso, cebulę, kapustę, ryż i ew. jajko, dodać sól, pieprz i dobrze wyrobić. Formować podłużne kotlety, obsmażyć na maśle. Gotowe przełożyć do posmarowanej masłem foremki do zapiekania. Polać przygotowanym sosem (powinien przykryć gołąbki). Piec ok. 40 w 200 °C.

Sos. Pomidory, wodę zioła i przyprawy zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę. Polać gołąbki.

Przygotowane danie można posypać natką, podać z ziemniakami lub makaronem i sałatką z miksem sałat.

*ilość na dwie porcje (dwa naczynia do zapiekania).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania na niedzielny obiad:

kurczak w pomarańczach z rodzynkami_dania z kurczaka  Kurczak faszerowany po polsku_potrawy z drobiu_kuchnia mazowiecka  tagliatelle z klopsikami w sosie pomidorowym_mkarony_dania z drobiu_kuchnia włoska  polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie  pieczeń z indyka ze szpinakiem_dania z drobiu_rolada mięsna_Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *