Torcik bezowy z kremem limonkowym i owocami leśnymi

Torcik na lato. Bezy, orzeźwiający krem limonkowy i owoce leśne (poziomki, jagody). Pyszny letni deser :).

torcik bezowy z kremem limonkowy i owocami leśnymi_tort bezowy_tort z kremem mascarpone_tort na lato

Blat bezowy:

  • 1/2 szklanki białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g serka mscarpone
  • 2/3 szklanki kremówki
  • 2-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • porcja kremu limonkowego wg TEGO przepisu – 3 jajka, 80 g masła, 80 g cukru, 125 ml soku z limonek (u mnie 4), skórka otarta z dwóch limonek (tylko zielona część, inaczej krem będzie gorzki)

Dodatki:

  • szklanka owoców leśnych (poziomki, jagody kamczackie lub inne)
  • listki melisy lub mięty 

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na narysowany okrąg. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż beza będzie krucha i chrupiąca). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam. I zwykle suszę trzy blaty na raz, a potem wykorzystuje do różnych ciast, deserów, tortów.

Krem. Dzień wcześniej trzeba przygotować curd limonkowy. Masło roztopić dodać pozostałe składniki (uwaga! masło nie może być zbyt gorące, inaczej zwarzą się jajka). Wymieszać trzepaczką. Podgrzewać (!) na wolnym ogniu, cały czas intensywnie mieszając, do momentu, gdy masa uzyska konsystencję budyniu (ok. 20 minut). Schłodzić. Można odłożyć łyżkę kremu, do ozdobienia wierzchu tortu.

Zimny krem limonkowy zmiksować z mascarpone, kremówką i cukrem pudrem na gęsty krem.

Składanie. Owoce umyć, osuszyć.

Na tortownicy położyć kleks kremu (dzięki temu tort nie będzie się przesuwał), blat bezowy, krem i owoce. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Tuż przed podaniem ozdobić melisą lub miętą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

torcik bezowy z kremem limonkowy i owocami leśnymi_tort bezowy_tort z kremem mascarpone_tort na lato

Inne torty bezowe na lato:

 tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  tort bezowy stracciatella z jagodami_ciasto z kremem_ciiasto z owocami  tort bezowy lodowy z malinami_tort na lato_tort cytrynowy  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  biały tort_tort Eton Mess_tort ucierany_tort z bezami_tort z truskawkami

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *