Torcik na lato. Bezy, orzeźwiający krem limonkowy i owoce leśne (poziomki, jagody). Pyszny letni deser :).
Blat bezowy:
- 1/2 szklanki białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- łyżeczka soku cytrynowego
- szczypta soli
Krem:
- 250 g serka mscarpone
- 2/3 szklanki kremówki
- 2-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
- porcja kremu limonkowego wg TEGO przepisu – 3 jajka, 80 g masła, 80 g cukru, 125 ml soku z limonek (u mnie 4), skórka otarta z dwóch limonek (tylko zielona część, inaczej krem będzie gorzki)
Dodatki:
- szklanka owoców leśnych (poziomki, jagody kamczackie lub inne)
- listki melisy lub mięty
Wykonanie:
Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 24 cm.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na narysowany okrąg. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż beza będzie krucha i chrupiąca). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam. I zwykle suszę trzy blaty na raz, a potem wykorzystuje do różnych ciast, deserów, tortów.
Krem. Dzień wcześniej trzeba przygotować curd limonkowy. Masło roztopić dodać pozostałe składniki (uwaga! masło nie może być zbyt gorące, inaczej zwarzą się jajka). Wymieszać trzepaczką. Podgrzewać (!) na wolnym ogniu, cały czas intensywnie mieszając, do momentu, gdy masa uzyska konsystencję budyniu (ok. 20 minut). Schłodzić. Można odłożyć łyżkę kremu, do ozdobienia wierzchu tortu.
Zimny krem limonkowy zmiksować z mascarpone, kremówką i cukrem pudrem na gęsty krem.
Składanie. Owoce umyć, osuszyć.
Na tortownicy położyć kleks kremu (dzięki temu tort nie będzie się przesuwał), blat bezowy, krem i owoce. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Tuż przed podaniem ozdobić melisą lub miętą.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.