Konfitura z płatków róży

Zapomniałam, że konfitura z płatków róży jest tak pyszna i pachnąca. Smak kupnej nijak się ma do tej zrobionej w domu. Zachęcam do wypróbowania. Zwłaszcza, że dzika róża, czyli pomarszczona to bardzo popularna roślina, a zebranie płatków nie sprawia wielkiego problemu.

Przepis z blogu “Cukiernicze kreacje Charlotte”.

konfitura z płatków róży_konfitura_słodkie przetwory_jadalne kwiaty

Składniki:

  • 250 g płatków róży
  • 1000 g cukru
  • 10 g kwasku cytrynowego
  • 500 ml wody

Wykonanie:

Oczyścić płatki róży z pyłku i pozbawić je białej nasad!!!! (to ważne). Przygotowaną różę posypać kwaskiem cytrynowym i szklanką cukru. Wymieszać palcami, aż płatki puszczą sok. Odstawić na 12 godzin.

Po ww. czasie z pozostałego cukru i wody ugotować lekki syrop. Na wrzący wsypać płatki i gotować na niewielkim ogniu  do momentu, aż syrop zgęstnieje (kropla wylana na zimny talerz, nie rozlewa się) a płatki staną się przezroczyste.

Przełożyć do przygotowanych słoików (mój sposób przygotowania słoików opisałam TU). Przetrzeć gwinty słoików i nakrętki spirytusem i natychmiast zamykać.

Uwaga:

*Konfiturę wykorzystuję do nadziewania rogalików, pączków, róż karnawałowych, ciast (mazurek marcepanowo-różany, sernik i inne).

**Obcięte nasadki róży można ususzyć i włożyć do woreczków zapachowych.

Znajdź mnie na fb.

konfitura z płatków róży_konfitura_słodkie przetwory_jadalne kwiaty

Konfiturę zapisuję do “Kwiatożerców”.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.