Tort bezowy kojarzy się każdemu z niesamowicie słodkim ciastem. Mój jest słodki, ale słodycz przełamują wiórki gorzkiej czekolady i kwaśno-gorzkie jagody kamczackie. Według mnie bardzo ciekawe zestawienie.
Inne bezowe smakołyki:
tort bezowo-kokosowy z truskawkami
Składniki:
- 1 szklanka białek
- 2 szklanki cukru
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 500 – 750 ml kremówki
- cukier puder do smaku
- 2- 3 zagęstniki do śmietany (w zależności od ilości użytej śmietany)
- 1 szklanka jagód (u mnie kamczackie)
- kilka listków melisy
Wykonanie:
Zetrzeć czekoladę na tarce o dużych oczkach. Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli. Dodając powoli cukier ubijać na gładką, lśniącą masę. Wsypać mąkę ziemniaczaną, wiórki czekoladowe, zamieszać. Masę rozłożyć na trzech krążkach narysowanych na papierze pergaminowym (średnica 21 cm). Z części masy można zrobić, za pomocą rękawa cukierniczego, kilka małych bezików do ozdoby tortu. Bezy suszyć w temperaturze 100 °C ok. 3 godzin.
Ubić śmietanę z pudrem i zagęstnikami. Blaty przełożyć śmietaną i jagodami. Wierzch ozdobić. Tort schłodzić w lodówce (5 – 6 godzin).
Znajdź mnie na fb.
Inne torty na lato: