Deser biało zielony to połączenie bitej śmietany, bez i kiwi. Prosty, acz wykwintny, słodki, może zastępować tort bezowy. Ciasteczka dają przyjemny efekt chrupania, a kiwi przełamuje ich słodki smak, wszystko otula śmietanowy puch. Nic dodać, nic ująć. Dzieciątko nazwało go francuskim (???).
Deser zrobiony w ramach wspólnego gotowania z Martyną z bloga “Smakiem pisany”.
Przepis Doroty.
Składniki (na 4 -5 porcji):
- 12 małych bez
- 5 owoców kiwi
- 500 ml kremówki dobrze schłodzonej
- 2 – 3 łyżki pudru do śmietany
Wykonanie:
Bezy połamać, tak by nie był to proszek, raczej większe kawałki, 4 odłożyć do dekoracji. Kiwi pokroić na plasterki. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać puder. Wkładać na przemian do pucharków. Wierzch udekorować owocami i bezami.
Deser dodaję do akcji “Kiwi cię zadziwi”.
Znajdź mnie na fb.
Inne desery: