Deser biało-zielony

Deser biało zielony to połączenie bitej śmietany, bez i kiwi.  Prosty, acz wykwintny, słodki, może zastępować tort bezowy. Ciasteczka dają przyjemny efekt chrupania, a kiwi przełamuje ich słodki smak, wszystko otula śmietanowy puch. Nic dodać, nic ująć.  Dzieciątko nazwało go francuskim (???).

Deser zrobiony w ramach wspólnego gotowania z Martyną z bloga „Smakiem pisany”.

Przepis Doroty.

deser biało-zielony_deser z bitą śmietaną_deser z kiwi

Składniki (na 4 -5 porcji):

  • 12 małych bez
  • 5 owoców kiwi
  • 500 ml kremówki dobrze schłodzonej
  • 2 – 3 łyżki pudru do śmietany

Wykonanie:

Bezy połamać, tak by nie był to proszek, raczej większe kawałki, 4 odłożyć do dekoracji. Kiwi pokroić na plasterki. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać puder. Wkładać na przemian do pucharków. Wierzch udekorować owocami i bezami.

Deser dodaję do akcji „Kiwi cię zadziwi”.

Znajdź mnie na fb.

Inne desery:

naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  winne gruszki_owoce z alkoholem_deser  Różowo - pianka jagodowa_mleczna galaretka z owocami_desery_dania dla dzieci Crumble_owoce z kruszonką_desery_przepisy na lato

 

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *