Pasztet z soczewicy z pieczarkami

To mój kolejny przepis na pasztet wegetariański (poprzednie to: z soczewicy i z ciecierzycy). Jaki jest? – delikatny, koperkowy, z chrupiącymi dodatkami. Tradycyjnie najlepszy z chlebem razowym (mój faworyt to żytni). Gdy jest ciepły, można go zjeść na obiad z ziemniakami jak pieczeń. Mojej mięsożernej rodzince bardzo smakował.

pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki

Składniki:

  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • kawałek selera
  • 400 g pieczarek
  • oliwa do podsmażenia warzyw i pieczarek (może być pikantna)
  • 2 jajka
  • pęczek koperku
  • 1/2 – 1 szklanki bułki tartej
  • przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
  • ew. ząbek czosnku
  • garstka pestek dyni

Wykonanie:

Soczewicę namoczyć. Odlać wodę i zalać nową wodą i gotować do miękkości. Pieczarki pokroić, podsmażyć na patelni. Pora pokroić w plasterki. Seler, marchew i pietruszkę – zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora podsmażyć, dodać starte warzywa i jeszcze chwilę smażyć, ew. dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Soczewicę, pieczarki, warzywa włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać jajka, przyprawy, bułkę tartą i jeszcze chwilę miksować. Na koniec dodać posiekany koperek.

Przełożyć do przygotowanej formy keksowej (mój ulubiony sposób to wyłożenie papierem do pieczenia w ten sposób, że przycinam dokładnie papier do dna boków krótszych, a przekładam papier wzdłuż boków dłuższych. To bardzo ułatwia wyjmowanie ciast i innych wypieków z formy). Wyrównać masę, posypać pestkami dyni.

Piec 40 minut w 180 °C.

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.