Cukier różany

Wspaniały, kolorowy, pachnący, prosty w przygotowaniu wynalazek – cukier różany. Z powodzeniem może zastąpić cukier waniliowy w ciasteczkach, ciastach, kawie. Obok konfitury różanej odkrycie sezonu! Dodam tylko, że róża jest afrodyzjakiem.

Przepis z blogu „Cukiernicze kreacje Charlotte”.

 cukier różany_cukier aromatyzowany_kwiaty jadalne_domowy wyrób

Składniki:

  • 2 duże garście płatków róży dzikiej (pomarszczonej)
  • 2 szklanki cukru

Wykonanie:

Z oczyszczonych płatków róży oberwać białe końce. Rozetrzeć w blenderze lub moździerzu na prawie pastę. Dodać cukier, rozetrzeć z różą. Przesypać na tacę, przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić do wysuszenia. Suszyłam w temperaturze pokojowej ok. 5 dni.

Przesypać do słoików.

Znajdź mnie na fb.

Cukier zapisuję do „Kwiatożerców”.

akcja_kwiatożercy_syrop z kwiatów czarnego bzu

Inne domowe wyroby:

granola orkiszowa_płatki śniadaniowe_danie na śniadanie  domowe masło orzechowe_domowy wyrób_przetwory  aromatyzowane oliwy_oliwa z cynamonem_oliwa z rozmarynem_oliwa z papryką_domowy wyrób  

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *