Wspaniały, kolorowy, pachnący, prosty w przygotowaniu wynalazek – cukier różany. Z powodzeniem może zastąpić cukier waniliowy w ciasteczkach, ciastach, kawie. Obok konfitury różanej odkrycie sezonu! Dodam tylko, że róża jest afrodyzjakiem.
Przepis z blogu “Cukiernicze kreacje Charlotte”.
Składniki:
- 2 duże garście płatków róży dzikiej (pomarszczonej)
- 2 szklanki cukru
Wykonanie:
Z oczyszczonych płatków róży oberwać białe końce. Rozetrzeć w blenderze lub moździerzu na prawie pastę. Dodać cukier, rozetrzeć z różą. Przesypać na tacę, przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić do wysuszenia. Suszyłam w temperaturze pokojowej ok. 5 dni.
Przesypać do słoików.
Znajdź mnie na fb.
Cukier zapisuję do “Kwiatożerców”.
Inne domowe wyroby: