Rozkochaliśmy się w pasztetach wegetariańskich. Poprzedni z soczewicy – rewelacja. Dzisiejszy z ciecierzycy – jeszcze lepszy – gładki, aksamitny, delikatny. Bardzo dobrze komponuje się z pomidorami i czosnkiem.
Przepis Pawła (Melona).
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oliwy do podsmażenia cebuli (pikantna)
- 1 duże jajko (lub dwa małe)
- ok. 1/3 szklanki bułki tartej
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 szklanka pokrojonych suszonych pomidorów
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości wody (8 – 12 godzin). Wodę odlać, zalać nową i gotować 20 – 30 minut. Odcedzić, przestudzić, zmiksować razem z czosnkiem i przesmażoną cebulą. Dodać jajko, bułkę, sól, pieprz – wyrobić. Pomidory dodać do masy, wymieszać. Pasztet przełożyć do przygotowanej keksówki (przekładam papier do pieczenia wzdłuż dłuższych boków, to ułatwia wyjmowanie pasztetu). Piec ok. 40 minut w 180 °C.
Wierzch, przed wstawieniem do piekarnika, można posmarować oliwą.
Uwaga:
* jeśli masa jest zbyt sucha, dodać jajko, wodę z gotowania ciecierzycy. Jeśli zbyt wilgotna, tartej bułki.
Znajdź mnie na fb.
Inne przekąski:
1 thoughts on “Pasztet z ciecierzycy”