Pasztet z ciecierzycy

Rozkochaliśmy się w pasztetach wegetariańskich. Poprzedni z soczewicy – rewelacja. Dzisiejszy z ciecierzycy – jeszcze lepszy – gładki, aksamitny, delikatny. Bardzo dobrze komponuje się z pomidorami i czosnkiem.

Przepis Pawła (Melona).

pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oliwy do podsmażenia cebuli (pikantna)
  • 1 duże jajko (lub dwa małe)
  • ok. 1/3 szklanki bułki tartej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka pokrojonych suszonych pomidorów
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości wody (8 – 12 godzin). Wodę odlać, zalać nową i gotować 20 – 30 minut. Odcedzić, przestudzić, zmiksować razem z czosnkiem i przesmażoną cebulą. Dodać jajko, bułkę, sól, pieprz – wyrobić. Pomidory dodać do masy, wymieszać. Pasztet przełożyć do przygotowanej keksówki (przekładam papier do pieczenia wzdłuż dłuższych boków, to ułatwia wyjmowanie pasztetu). Piec ok. 40 minut w 180 °C.

Wierzch, przed wstawieniem do piekarnika, można posmarować oliwą.  

Uwaga:

* jeśli masa jest zbyt sucha, dodać jajko, wodę z gotowania ciecierzycy. Jeśli zbyt wilgotna, tartej bułki.

Znajdź mnie na fb.

pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet

Inne przekąski:

pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  paluchy serowe_słone przegryzki_domowe paluszki  śniadaniowe muffinki z tymiankiem i fetą_wytrawne muffinki  zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *