Torcik czekoladowy after eight

Na dzień czekolady – torcik na cieście typu brownie z śmietanowo-miętową pianką. Ciężkie, gliniaste ciasto czekoladowo-migdałowe ze śmietanową chmurką z dodatkiem czekoladek aftr eight. Ciekawe i smaczne połączenie dla wszystkich wielbicieli czekolady.

Przepis z książki „Wielkanoc, czyli kuchnia z jajem” Macieja Kuronia.

torcik czekoladowy after eight_ciasto czekoladowe_brownie

Składniki ciasta:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki posiekanych bardzo drobno migdałów
  • 3/4 szklanki rozpuszczonego masła
  • 1i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki kremówki

Ponadto:

  • 1 i 1/2 szklanki kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 10 – 12 czekoladek after eight

Wykonanie:

Przygotować foremkę o średnicy 24 cm (dół wyłożyć papierem do pieczenia, całość posmarować masłem). Piekarnik włączyć na 180 °C. Mąkę i kakao przesiać. Cukier, esencję waniliową i masło ubić, do masy dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę, kakao, olej, wodę i śmietanę. Dobrze wymieszać, wsypać migdały. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, połączyć ją delikatnie z masą czekoladową. Przełożyć do foremki, piec 40 – 45 minut.

Upieczone ciasto ostudzić.

Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru. Położyć na wystudzonym cieście, ozdobić czekoladkami.

Znajdź mnie na fb.

torcik czekoladowy after eight_ciasto czekoladowe_brownie

Torcik zapisuję do akcji „Dzień czekolady”.

Inne ciasta czekoladowe z kremem:

 kremowy czekoladowy sernik_sernik na zimno_ciasto czekoladowe_ciasto z owocami_ciasto bez pieczenia  tort szachownica_ciasto z kremem_ciasto czekoladowe  rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *