Placuszki z syropem z drzewa chlebowego

Śniadaniowy mix amerykańsko-cypryjski. Puszyste, delikatne amerykańskie placuszki z cypryjskim sznytem – gęstym jogurtem i syropem z drzewa chlebowego. Do zestawu obowiązkowa sałatka owocowa.

Pyszne weekendowe śniadanie, podwieczorek, obiad.

Placuszki z syropem z drzewa chlebowego
Placuszki z syropem z drzewa chlebowego

Składniki placuszków:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 50 g rozpuszczonego masła

Dodatki:

  • gęsty jogurt naturalny
  • syrop z drzewa chlebowego

Składniki sałatki:

  • 1/2 ananasa
  • 2 jabłka
  • 200 g malin (mogą być mrożone)
  • odrobina soku z cytryny
  • ew. cukier puder, melisa, skórka cytrynowa

Wykonanie:

Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia połączyć. W drugim naczyniu połączyć mokre składniki placuszków – jajko, mleko, maślankę, rozpuszczone masło. Obie mieszanki połączyć i piec małe placuszki. Na gorące kłaść jogurt i polewać syropem z drzewa chlebowego.

Ananasa, jabłka – pokroić w kostkę. Położyć na talerzu, posypać malinami. Całość skropić sokiem z cytryny, ew. posłodzić, posypać melisą (świeżą).

Znajdź mnie na fb.

Placuszki z syropem z drzewa chlebowego
Placuszki z syropem z drzewa chlebowego
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.