Śniadaniowy mix amerykańsko-cypryjski. Puszyste, delikatne amerykańskie placuszki z cypryjskim sznytem – gęstym jogurtem i syropem z drzewa chlebowego. Do zestawu obowiązkowa sałatka owocowa.
Pyszne weekendowe śniadanie, podwieczorek, obiad.
Składniki placuszków:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki maślanki
- 50 g rozpuszczonego masła
Dodatki:
- gęsty jogurt naturalny
- syrop z drzewa chlebowego
Składniki sałatki:
- 1/2 ananasa
- 2 jabłka
- 200 g malin (mogą być mrożone)
- odrobina soku z cytryny
- ew. cukier puder, melisa, skórka cytrynowa
Wykonanie:
Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia połączyć. W drugim naczyniu połączyć mokre składniki placuszków – jajko, mleko, maślankę, rozpuszczone masło. Obie mieszanki połączyć i piec małe placuszki. Na gorące kłaść jogurt i polewać syropem z drzewa chlebowego.
Ananasa, jabłka – pokroić w kostkę. Położyć na talerzu, posypać malinami. Całość skropić sokiem z cytryny, ew. posłodzić, posypać melisą (świeżą).
Znajdź mnie na fb.