Szare kluski z sosem z suszonych grzybów

Zimowe danie, jedno z naszych ulubionych. Kluski ziemniaczane (zwane szarymi) z esencjonalnym sosem z suszonych grzybów. Smaczne, proste, sycące danie na pożegnanie zimy.

kluski szare z sosem z suszonych grzybów_kluski ziemniaczane_danie zimowe

Kluski ziemniaczane:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • mąka pszenna
  • sól

Sos:

  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1-2 łyżki mąki
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • natka do posypania

Wykonanie:

Grzyby zalać wodą i zostawić na 3-4 godziny. Ugotować do miękkości. Mąkę rozmieszać zimną wodą. Powoli dodać do niej po odrobinie wywaru grzybowego, potem całość, mieszając, dodać do grzybów. Oprószyć pieprzem, osolić. Dodać śmietanę. Posypać natką.

Ziemniaki zetrzeć (malakserem lub na tarce o drobnych oczkach). Odcisnąć nadmiar wody. Poczekać aż woda odstoi się, zlać, a pozostały na dnie osad mąki ziemniaczanej przełożyć do ziemniaków. Dosypać mąki, tyle by powstało gęste ciasto (ilość mąki zależy od ziemniaków i mąki). Zrobić próbę – wrzucić odrobinę ciasta na osolony wrzątek, jeśli klusek rozpadnie się, dodać jeszcze mąki, jeśli nie przełożyć ciasto na deskę . Za pomocą łyżki wrzucać małe porcje ciasta z deski do wrzątku. Kilka minut gotować, odcedzić.

Znajdź mnie na fb.

kluski szare z sosem z suszonych grzybów_kluski ziemniaczane_danie zimowe

Inne dania z kluskami:

Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  barszcz biały na kwasie z kapusty_zupy_kuchnia mazowiecka  tagliatelle z klopsikami w sosie pomidorowym_mkarony_dania z drobiu_kuchnia włoska  Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *