Chleb kukurydziany

Wyrobami z mąki kukurydzianej zachwyciliśmy się jakiś czas temu, piekąc bułki. Specyficzny smak, piękny kolor i szereg walorów odżywczych,sprawił że ponownie wybrałam ten typ mąki. Tym razem upiekłam chleb maksymalnie kukurydziany, który oprócz mąki zawiera ziarna kukurydzy. Do niego zrobiłam masło z rzeżuchą (to jeszcze echa Wielkanocy). Razem idealny duet śniadaniowy.

Przepis z „Wielkiej księgi ciast” (wyd. Klub Dla Ciebie).

chleb kukurydziany_chleb drożdżowy_domowe pieczywo

Składniki chleba:

  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 250 g maki pszennej (typ 550)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 jajko
  • 250-300 ml maślanki
  • 150 g kukurydzy z puszki

Składniki masła:

  • 100 g miękkiego masła
  • 2-3 łyżki rzeżuchy (ew. do wyboru koperku, natki, szczypiorku)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mąki przesiać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 40 ml letniej wody, mąkę – tyle by rozczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia. Po 10 – 15 minutach, gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać do niego pozostałe składniki, połączyć i wyrabiać co najmniej 20 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, uformować bochenek, przełożyć na blachę lub do foremki i ponownie zostawi do wyrośnięcia. Piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C (po wstawieniu chleba zmniejszyłam temperaturę do 180 °C).

Masło rozmieszać z posiekaną rzeżuchą, oprószyć pieprzem, osolić, schłodzić.

Znajdź mnie na fb.

Inne pieczywo:

Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy_chleb drożdżowy_pieczywochleb domowy  bułeczki kukurydziane_domowe pieczywo_drożdżowe bułki  Chleb pszenno-żytni z pestkami słonecznika i dyni_kuchnia mazowiecka  słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *