Ciecierzyca po bretońsku

Pamiętacie? Strączki jemy, zamiast mięsa, dwa-trzy razy w tygodniu. U mnie to zamiennie: ciecierzyca, soczewica i fasola. Z fasoli przygotowuję zupę fasolową (tak, bez mięsa), pasty do chleba, zwłaszcza słynny smalec, gulasze, pasztety. Z soczewicy: dal w różnych wariantach, zupę z pomidorami, zupę orientalną, pastę do chleba i pasztety. A ciecierzyca? Oczywiście hummus, cieciorellę, pasztet, curry z ciecierzycy, klopsiki, kotlety i właśnie ciecierzycę po bretońsku. A w ten sposób przygotowana ciecierzyca nawiązuje do dobrze nam znanych i lubianych smaków. Oczywiście do mojej wersji bezmięsnej można dodać kiełbasę, i tak czasami robi moja rodzinka.

Ciecierzyca po bretońsku, gulasz z ciecierzycy
Ciecierzyca po bretońsku

Składniki ciecierzycy po bretońsku:

  • 200 g suchej ciecierzycy
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: łyżka majeranku, łyżka drożdży nieaktywnych, 2 łyżeczki kminku, łyżeczka: cząbru, tymianku, oregano, bazylii, pieprzu, papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, listek laurowy, sól.
  • natka do posypania dania
  • olej do podsmażenia cebuli

Jak zrobić ciecierzycę po bretońsku?

Ciecierzycę umyć, zalać wodą i moczyć 10-12 godzin, po tym czasie odlać, zalać nową wodą i gotować na niewielkim ogniu, pod przykryciem do miękkości (ok. 1-1,5 godziny). Cebulę obrać pokroić w piórka, podsmażyć na oleju, dodać przyprawy, chwilę razem podsmażyć uważając, by nie przypalić. Dodać koncentrat, osączoną ciecierzycę (wody z gotowania, nie wylewać), passatę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować ok. 15-20 minut. Jeśli danie będzie za gęste, dodać wody od gotowania ciecierzycy. Przed podaniem posypać natką. Podawać z ziemniakami, bułką, żytnim chlebem i surówką (u nas najczęściej z kapusty).

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Ciecierzyca po bretońsku, gulasz z ciecierzycy
Ciecierzyca po bretońsku
Ciecierzyca po bretońsku, gulasz z ciecierzycy
Ciecierzyca po bretońsku
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *