Najlepsza, ulubiona pasta do chleba z soczewicy i pomidorów.
Składniki pasty z soczewicy i suszonych pomidorów:
- 140 g ugotowanej czerwonej soczewicy (można z puszki, waga po odsączeniu)
- 8-10 suszonych pomidorów z oleju
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 ząbek czosnku
- 1/2-1 łyżeczki kuminu (tu ostrożnie, w zależności od upodobań)
Jak zrobić pastę z soczewicy i suszonych pomidorów?
Pestki delikatnie uprażyć na suchej patelni i wystudzi. Składniki zmiksować na gładką masę (zostają chrupiące kawałki dyni).
Zostawić na 2-3 godziny w lodówce, by smaki przegryzły się.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Inne pasty do chleba:
1 thoughts on “Najlepsza pasta z soczewicy i suszonych pomidorów”