Wyrobami z mąki kukurydzianej zachwyciliśmy się jakiś czas temu, piekąc bułki. Specyficzny smak, piękny kolor i szereg walorów odżywczych,sprawił że ponownie wybrałam ten typ mąki. Tym razem upiekłam chleb maksymalnie kukurydziany, który oprócz mąki zawiera ziarna kukurydzy. Do niego zrobiłam masło z rzeżuchą (to jeszcze echa Wielkanocy). Razem idealny duet śniadaniowy.
Przepis z “Wielkiej księgi ciast” (wyd. Klub Dla Ciebie).
Składniki chleba:
- 250 g mąki kukurydzianej
- 250 g maki pszennej (typ 550)
- 30 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/2 łyżki soli
- 1 jajko
- 250-300 ml maślanki
- 150 g kukurydzy z puszki
Składniki masła:
- 100 g miękkiego masła
- 2-3 łyżki rzeżuchy (ew. do wyboru koperku, natki, szczypiorku)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mąki przesiać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 40 ml letniej wody, mąkę – tyle by rozczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia. Po 10 – 15 minutach, gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać do niego pozostałe składniki, połączyć i wyrabiać co najmniej 20 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, uformować bochenek, przełożyć na blachę lub do foremki i ponownie zostawi do wyrośnięcia. Piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C (po wstawieniu chleba zmniejszyłam temperaturę do 180 °C).
Masło rozmieszać z posiekaną rzeżuchą, oprószyć pieprzem, osolić, schłodzić.
Znajdź mnie na fb.
Inne pieczywo: