Dżem z buraczków i orzechów włoskich. Doskonała i oryginalna przystawka do serów, mięs na zimno i ciepło.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka wody
- 20-30 dag cukru
- 3 duże cytryny
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
Wykonanie:
Surowe buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić cytryną. Zagotować 1 szklankę wody z cukrem, włożyć buraki i ugotować do miękkości (przykryty garnek). Pod koniec gotowania dodać orzechy i imbir, jeszcze chwilę gotować.
Przełożyć do przygotowanych słoików, zakręcać. Przekręcać do góry dnem, przykryć ręcznikiem (lub kocem) i zostawić do wystygnięcia.
Przetwory przechowywać w chłodnym miejscu.
Znajdź mnie na fb.
Ubranko na słoik “Doti po godzinach”.
Inne słodkie przetwory do mięs i serów: