Jabłecznik amerykański

Jabłecznik amerykański  – apple pie, czy też american pie – kwintesencja amerykańskości. Co to jest? Jabłka, góra jabłek,  otulone kruchym, cieniutkim ciastem. Szarlotka prosta i szybka, a przy tym niesamowicie smaczna. 

Przepis z „Kulinarnego Atlasu Świata – Stany Zjednoczone”.

jabłecznik amerykański_apple pie_american pie_szarlotka na kruchym cieście

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 2-3 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1,2 kg obranych i pokrojonych w ósemki jabłek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej lub mielonych migdałów

Wykonanie:

Jabłka skropić sokiem cytrynowym, wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać wodę i gotować pod przykryciem 5 minut. W czasie gotowania potrząsać co jakiś czas garnkiem. Ostudzić.

Mąkę i cukier połączyć z masłem pokrojonym na kawałki (rozetrzeć jak na kruszonkę). Dodać lodowatą wodę i szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą, odrobinę większą, rozwałkować i wylepić nią formę do tarty o średnicy 24 cm. Posypać spód bułką tartą. Położyć jabłka (z górką na środku). Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta. Zalepić boki, na środku zrobić dziurkę (odpowietrznik).

Piec 30-40 minut w 200-220 °C.

Ostudzony jabłecznik posypać cukrem pudrem (można pominąć).

Znajdź mnie na fb.

jabłecznik amerykański_apple pie_american pie_szarlotka na kruchym cieście

Inne jabłeczniki:

jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  jabłecznik szwajcarski_ciasto ucierane_ciasto z owocami_szarlotka  jabłecznik mazurski_jabłecznik na kruchym cieście_jabłecznik z bezą_jabłecznik z kruszonką 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *