Kapustnica, czyli kapuśniak ze słodkiej kapusty

Pada. Zrobiło się chłodniej. Żegnajcie galaretki i sałatki. Pora na radykalne zmiany w kuchni. Do łask wracają zupy. Na dobry początek, jedna z moich ulubionych jesiennych zup, kapustnica – rozgrzewający, sycący, aromatyczny – kapuśniak ze świeżej kapusty. Zazwyczaj gotuję go na drugi, trzeci dzień po gołąbkach. Tak w ramach „nie marnuję jedzenia” czy „kuchnia bez resztek”.

kapustnica_kapusniak ze słodkiej kapusty_zupa rozgrzewająca_danie na chłody

Składniki:

  • 1,5 l wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego
  • 50 dag kapusty białej lub włoskiej
  • 2-3 ziemniaki
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 25 dag pomidorów
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • pół cebulki
  • olej lub masło do podsmażenia cebuli

Wykonanie:

Kapustę poszatkować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Zalać wywarem, dodać przyprawy i ugotować do miękkości.

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na tłuszczu. Czosnek przepuścić przez praskę. Jeśli używamy świeżych pomidorów, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do zupy i jeszcze chwilę gotować. Ugotowaną odstawić na 30 minut, by smaki pięknie się połączyły.

Zupę można wzbogacić pokrojonym mięsem, pokrojoną w talarki marchewką, posiekaną natką, podać do niej grzanki.

Znajdź mnie na fb.

kapustnica_kapusniak ze słodkiej kapusty_zupa rozgrzewająca_danie na chłody

Inne rozgrzewające zupy:

  Zupa dyniowa na specjalne okazje_danie wegetariańskie_danie rozgrzewające_zupa warzywna  Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  zupa gulaszowa_dania jednogarnkowe_dania z wołowiny_kuchnia węgierska  flaczki z kurczaka_zupa_danie jednogarnkowe_danie z drobiu

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *