Świetna, pożywna, wegetariańska, rozgrzewająca zupa. Na pierwsze jesienne dni.
Przepis z “Przyjaciółki”.
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 1-2 łyżki oliwy (najlepiej pikantna)
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki
- cebula lub por
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- ok. 1/3 szklanki śmietany lub jogurtu
- minimozzarella (lub zwykła pokrojona w kostkę)
- sól, pieprz
- grzanki-kostki z żytniego pieczywa
Wykonanie:
Cukinie i obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Przesmażyć na oliwie. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać cebulę lub pora zrumienionego na maśle. Ugotować i gdy warzywa będą miękkie, zmiksować. Dodać czosnek, przyprawy, śmietanę. Przełożyć na talerz razem z kulkami sera i grzankami.
Znajdź mnie na fb.
Inne jesienne zupy: