Jedne z lepszych muffinek na naszym blogu. Mocno czekoladowe, z kawałkami czekolady i kwaśnymi jeżynami. Na jesienne smuteczki nie ma nic lepszego!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 1/4 szklanki kakao
- 100 g posiekanej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 g stopionego i lekko przestudzonego masła
- 1/2 szklanki maślanki
- 2 jajka
- łyżka aromatycznego rumu (lub kilka kropli olejku rumowego)
- 1 szklanka jeżyn
- + 50 g czekolady i łyżka masła na polewę; jeżyny do ozdoby
Wykonanie:
Wymieszać składniki suche (mąkę, proszek, sodę, kakao, czekoladę). Wymieszać składniki mokre – masło, jajka, maślankę, rum. Jedne i drugie składniki połączyć, krótko mieszając (!). Ciasto jest gęste. Dodać jeżyny i przełożyć do foremek muffinkowych. Piec w 175 – 180 °C ok. 25 – 30 minut. Studzić na kratce.
Przygotować polewę – rozpuścić na parze masło i czekoladę. Masą posmarować ciasteczka i ozdobić jeżynami.
Znajdź mnie na fb.
Muffinki dodaję do akcji “Jeżyny”.
Inne muffinki i babeczki: