Raffaello na krakersach

Ciasto dla miłośników kokosa – kremowe i delikatne, słodkie, przy czym słodycz przełamują słone ciastka. Wbrew pozorom błyskawiczne i łatwe. Nie wymaga użycia piekarnika. A minusy? – po przygotowaniu trzeba poczekać kilka godzin.

Można zaserwować je na pożegnanie lata, imieniny czy urodziny w zastępstwie tortu.

Z blogu “I love bake”.

Raffaello na krakersach_ciasto bez pieczenia_ciasto kremowe_ciasto błyskawiczne

Ciasto jest “anielskie” – białe, delikatne, dlatego dla równowagi cytat (ostatnio mój ulubiony).

“Jakkolwiek będzie – będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie wielowymiarowym, w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym.”

(S. Lem 1999; “Bomba megabitowa”)

 Raffaello na krakersach_ciasto bez pieczenia_ciasto kremowe_ciasto błyskawiczne

Składniki:

  • 2,5 paczki krakersów (każda po 180 g)
  • 3 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej (czubate)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
  • 1 cukier z wanilią
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych + do posypania wierzchu
  • 50 g białej czekolady startej na tarce o dużych oczkach
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • płatki migdałowe do posypania wierzchu

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią. Mąki rozpuścić w 1,5 szklanki mleka i połączyć z żółtkami. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego cienką strużką płyn mączno-żółtkowy, cały czas intensywnie mieszając, by masa nie zważyła się i by nie powstały grudki. Budyń ostudzić (na wierzch położyć folię spożywczą – nie powstanie kożuch). Do wystudzonego budyniu dodać po kawałku masła intensywnie miksując (ja włożyłam masło do lekko przestudzonego budyniu, to przyśpieszyło wykonanie kremu). Na koniec dodać wiórki i wymieszać. Masę podzielić na 3 części. Na blaszce o wymiarach 24 x 40 cm ułożyć ciasto wg schematu krakersy – 1/3 masy – krakersy – 1/3 masy – krakersy – 1/3 masy. Wierzch posypać startą czekoladą, wiórkami i płatkami migdałowymi. Odstawić do lodówki na kilka godzin. W tym czasie krakersy zmiękną, a masa stężeje.

Uwaga:

*następnym razem, ze względu na foremkę, powiększę ilość składników na krem o 50%.

Rafaello na krakersach_ciasto bez pieczenia_ciasto kremowe_ciasto błyskawiczne

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z kremem:

3-bit_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z karmelem  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami  torcik czekoladowy after eight_ciasto czekoladowe_brownie  torcik zebra_ciasto ucierane_ciasto z kremem_zabawy kuchenne



drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.