Korzenny dżem śliwkowy

Słodki, korzenny, rumowy dżem czy raczej konfitura ze śliwek. Rewelacyjny dodatek do naleśników, racuszków, chleba. Od niedawna, obok tradycyjnych powideł i śliwek w occie, obowiązkowy w naszej spiżarni.

korzenny dżem śliwkowy_domowe przetwory_słodkie przetwory

Składniki:

  • 1,5 kg śliwek (jeśli chcemy, by był bardziej gęsty 1,25 kg)
  • 1 kg cukru żelującego 1:1
  • 5 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 kieliszek likierowy rumu (u mnie Stroh)

Wykonanie:

Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Laskę wanilii rozkroić, wyjąć nasionka. Do śliwek dodać cukier, przyprawy (bez rumu). Wymieszać i zostawić na 12 godzin. Po ww. czasie zagotować i gotować 4 minuty. Minutę przed końcem gotowania dodać rum. Przełożyć do przygotowanych słoików (nie wkładać przypraw do środka). Zamykać.

Znajdź mnie na fb.

korzenny dżem śliwkowy_słodkie przetwory_domowe przetwory

Inne jesienne przetwory:

mus dyniowo-pomarańczowy_dżem dyniowy_przetwory  gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  przysmak jabłkowy_słodkie przetwory_mus jabłkowy

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *