Słodki, korzenny, rumowy dżem czy raczej konfitura ze śliwek. Rewelacyjny dodatek do naleśników, racuszków, chleba. Od niedawna, obok tradycyjnych powideł i śliwek w occie, obowiązkowy w naszej spiżarni.
Składniki:
- 1,5 kg śliwek (jeśli chcemy, by był bardziej gęsty 1,25 kg)
- 1 kg cukru żelującego 1:1
- 5 goździków
- 1 laska cynamonu
- 1/2 laski wanilii
- 1 kieliszek likierowy rumu (u mnie Stroh)
Wykonanie:
Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Laskę wanilii rozkroić, wyjąć nasionka. Do śliwek dodać cukier, przyprawy (bez rumu). Wymieszać i zostawić na 12 godzin. Po ww. czasie zagotować i gotować 4 minuty. Minutę przed końcem gotowania dodać rum. Przełożyć do przygotowanych słoików (nie wkładać przypraw do środka). Zamykać.
Znajdź mnie na fb.
Inne jesienne przetwory: