Keks na białkach ze śliwkami

I znów nagromadziłam białek. I znów pojawia się pytanie – co z nimi począć? Na blogu jest już kilka patentów, ale chciałam spróbować czegoś nowego. I właśnie na „Słodkiej pasji” znalazłam nietypowy przepis na ciasto z białek. Dlaczego nietypowy? Składniki standardowe, wygląd również, ale technika przygotowania inna i to ona zachęciła mnie do wypróbowania przepisu. Efekty? Smaczne, błyskawiczne ciasto ze śliwkami.

keks na białkach ze śliwkami_ciasto z owocami_ciasto ucierane

Składniki (w temperaturze pokojowej):

  • 5 białek
  • 180 ml mleka 3,2 %
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić cynamonem, ale wtedy ciasto nie będzie miało białego koloru)
  • 315 g mąki tortowej
  • 5 g soli
  • 170 g masła
  • 250 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g wypestkowanych śliwek
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Foremkę posmarować masłem i posypać tartą bułką. Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Białka, mleko, wanilię roztrzepać rózgą do momentu zmieszania składników. Mąkę, proszek, sól, masło razem z połową szklanki płynu białkowo-jajecznego ucierać (mikserem na najniższych obrotach) do całkowitego połączenia składników. Nie przerywając ucierania dodać stopniowo, w trzech turach pozostałą masę białkowo-jajeczną. Mieszać do momentu, aż masa będzie gładka i lejąca.

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu położyć śliwki (skórką do dołu). Piec 60 minut – do suchego patyczka (u mnie piekło się ciut dłużej). Przestudzić i oprószyć pudrem.

Znajdź mnie na fb.

keks na białkach ze śliwkami_ciasto z owocami_ciasto ucierane

Inne sposoby wykorzystania białek:

 Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  Babka pomarańczowa na białkach_babka  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  kokosanki_ciasteczka kokosowe_błyskawiczne wypieki

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *