Masala chai – korzenna herbata z mlekiem

Korzenna, rozgrzewająca, pikantna herbata z mlekiem. W zasadzie taki rozgrzewający deser. W zimowe, chłodne dni koniecznie 🙂

Masala chai, korzenna herbata z mlekiem
Korzenna herbata z mlekiem

Składniki korzennej herbaty z mlekiem:

(składniki na 4 porcje)

  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • po łyżeczce: cynamonu, imbiru, pieprzu, kardamonu, goździków, gałki muszkatołowej
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 4 łyżeczki czarnej herbaty
  • ew. cukier, miód do posłodzenia, ale nie jest to konieczne

Jak zrobić korzenną herbatę z mlekiem?

Wodę wlać do garnka, dodać przyprawy i gotować całość 5 minut licząc od momentu zagotowania.

Do wody z przyprawami dodać mleko i zagotować.

Wsypać herbatę i gotować 5 minut.

Przecedzić i podawać. Można osłodzić, ale to raczej zbędne.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na FB.

Postaw mi kawę.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

Korzenna herbata z mlekiem, masala chai
Korzenna herbata z mlekiem
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.