Jabłecznik szwajcarski

Jabłecznik na bazie ciasta ucieranego. Czym różni się od klasycznego jabłecznika? Otóż jabłka użyte do wypieku, są marynowane w rumie (calvadosie, brandy). Dzięki nim ciasto nabiera cudownego rumowego aromatu.

Z „Kulinarnego Atlasu Świata – Szwajcaria”.

jabłecznik szwajcarski_szarlotka z rumem_ciasto z jabłkami_ciasto ucierane

Składniki:

  • 5-6 kwaśnych jabłek
  • 3 łyżki rumu (ew. calvadosu, brandy)
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 200 g mąki
  • 110 g cukru
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kremówki
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier do posypania ciasta
  • płatki migdałowe do posypania ciasta

Wykonanie:

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Skropić cytryną i rumem. Zostawić na 2-3 godziny.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Do utartego masła dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Dalej dodać stopniowo mąkę z proszkiem i śmietanę.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy (średnica 24 cm).   Na cieście ułożyć jabłka (na dachówkę).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 45 minut (do suchego patyczka).

Wyjąć z piekarnika i ciepłe posypać cukrem i płatkami migdałowymi (płatki pominęłam).

Znajdź mnie na fb.

Inne ucierane jabłeczniki:

Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  placek z antonówkami_jabłecznik_ciasto owocowe_ciasto na oleju  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  ciasto cynamonowe z jabłkami_ciasto korzenne_ciasto błyskawiczne

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *