Ciasto jesienne, korzenne, codzienne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetne do kawy, na podwieczorek.
Przepis z tej strony.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 kwaśne jabłka
- 15 dag orzechów
- 3/4 szklanki oleju
- puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Mąkę, proszek, sodę i cynamon przesiać. Jabłka pokroić w grubą kostkę. Białka ubić, dodać partiami cukier. Całość ubić na lśniącą i gładką masę. Dodawać, cały czas miksując, po jednym żółtku, następnie powoli mieszankę mączną, dalej olej. Wymieszać, dodać orzechy i jabłka. Przełożyć do przygotowanej formy (średnica 24 cm) i piec w 180 °C ok. 45 – 55 minut (do suchego patyczka). Ciasto wystudzić i oprószyć pudrem.
Znajdź mnie na fb.
Inne korzenne ciasta: