Świetne, jesienne ciasto na bazie dyni. Korzenne, rozgrzewające, pulchne, ma piękną barwę i, wspaniale komponującą się z całością, polewę na wierzchu. Robiłam różne ciasta dyniowe, to zajmuje zdecydowanie pierwsze miejsce!
Przepis Bajaderki.
Składniki:
- 2 szklanki mąki (1 szklanka orkiszowej, 1 szklanka pszennej, ale może być tylko pszenna)
- 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki utłuczonych goździków
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 450 puree dyniowego
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka rodzynek
- ew. 1/2 szklanki orzechów
Wierzch:
- 250 g serka śmietankowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki miękkiego masła
- wanilia
Wykonanie:
Przygotować formę do pieczenia o wymiarach 38 x 25 cm (posmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przekładam papier wzdłuż dłuższych boków, krótsze zostawiam wolne. Sposób ten pozwala na szybsze wyjęcie ciasta z formy).
Piekarnik włączyć na temperaturę 180 °C. Rodzynki umyć i osuszyć. Dziewięć pierwszych składników wymieszać. Do mieszanki mącznej dodać wcześniej połączone – dynię, jajka, olej. Całość zmiksować. Wsypać rodzynki, wymieszać. Przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka).
Ciasto ostudzić. Składniki wierzchu zmiksować. Powstałym kremem posmarować zimne ciasto.
Znajdź mnie na fb.
Postaw mi kawę.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
Inne dania z dynią: