Krajanka dyniowa z rodzynkami

Świetne, jesienne ciasto na bazie dyni. Korzenne, rozgrzewające, pulchne, ma piękną barwę i, wspaniale komponującą się z całością, polewę na wierzchu. Robiłam różne ciasta dyniowe, to zajmuje zdecydowanie pierwsze miejsce!

Przepis Bajaderki.

krajanka dyniowa z rodzynkami_warzywa w słodyczach_jesienne wypieki_ciasto korzenne

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (1 szklanka orkiszowej, 1 szklanka pszennej, ale może być tylko pszenna)
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki utłuczonych goździków
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 450 puree dyniowego
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka rodzynek
  • ew. 1/2 szklanki orzechów

Wierzch:

  • 250 g serka śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • wanilia

Wykonanie:

Przygotować formę do pieczenia o wymiarach 38 x 25 cm (posmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przekładam papier wzdłuż dłuższych boków, krótsze zostawiam wolne. Sposób ten pozwala na szybsze wyjęcie ciasta z formy).

Piekarnik włączyć na temperaturę 180 °C. Rodzynki umyć i osuszyć. Dziewięć pierwszych składników wymieszać. Do mieszanki mącznej dodać wcześniej połączone – dynię, jajka, olej. Całość zmiksować.  Wsypać rodzynki, wymieszać. Przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka).

Ciasto ostudzić. Składniki wierzchu zmiksować. Powstałym kremem posmarować zimne ciasto.

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z dynią:

 drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  Deserowa zupa dyniowa po stargardzku_warzywa na słodko_jesienne zupy  placuszki dyniowo-serowe + sałatka piękności_racuchy_jesienna sałatka  mus dyniowo-pomarańczowy_dżem dyniowy_przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *