Dostałam olbrzymią dynię i już od kilku dni w naszym domu królują dania z dynią. Zupa po stargardzku, dyniowa z lanymi kluskami, drożdżówka dyniowa, bułeczki dyniowe i oczywiście musy – dyniowo-pomarańczowy, dyniowo-jabłkowy i taki zwykły mrożony. To dzięki nim zimą przygotuję przysmaki z dyni.
Placuszki dyniowe mają piękny kolor i zapach, są delikatne. Robiłam je z ricottą i zwykłym białym serem, obydwa warianty są bardzo smaczne, ale pierwsze miejsce przyznaję tym z twarogiem. Smakują wyśmienicie posmarowane kremowym serkiem, jogurtem, powidłami lub oprószone pudrem.Oczywiście do placuszków obowiązkowa sałatka, tym razem sałatka piękności Beatymarii.
Składniki placuszków:
- 750 g dyni
- 500 g twarogu (lub ricotty)
- 1 szklanka mąki (można dodać mniej, ale wtedy placki trudniej piec)
- 2 jajka
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie skórka otarta z jednej cytryny (zamiennie do wyboru – skórka pomarańczowa, cynamon, ekstrakt waniliowy)
- olej do smażenia
Składniki sałatki:
- owoce jesienne (winogrona, śliwki, jabłka, gruszki)
- sok z cytryny
- 2 -3 łyżki miodu
- 2-3 łyżki płatków owsianych
- 1-2 łyżki nasion słonecznika
- ew. rodzynki
Wykonanie:
Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać zmielony lub przeciśnięty przez praskę twaróg, mąkę, jajka, sól, cukier, otartą skórkę cytrynową. Smażyć małe placuszki.
Owoce pokroić na części, skropić sokiem z cytryny i polać rozpuszczonym miodem. Wierzch posypać mieszanką (uprzednio uprażoną na suchej patelni) płatków owsianych i nasion słonecznika.
Znajdź mnie na fb.
Placuszki dodaję do akcji “Dyniowe przysmaki” i “Naleśnikowa sobota”.
Inne placuszkowate dania: