Jabłecznik dla gości

Dlaczego dla gości? Spójrzcie na zdjęcia, jaki równy, wygładzony, poprawny, jak z cukierni, czyli dla gości. Wcale to nie oznacza, że jest gorszy od innych naszych, jakże licznych, jabłeczników (tu pozostałe). W naszej sześciostopniowej skali jabłecznikowej przyznaliśmy mu 5 punktów. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.

Przepis z „Kulinarnego Atlasu Lata”.

jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka

Składniki ciasta:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 25 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżka śmietany 22 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki nadzienia:

  • 2 kg jabłek (u mnie renety)
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • cukier do smaku
  • ew. puder do oprószenia

jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka

Wykonanie:

Obrane jabłka zetrzeć na tarce (duże oczka), wymieszać z cynamonem, posłodzić do smaku i odstawić. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Przygotować formę do pieczenia (24 x 40 cm) - posmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem pergaminowym. Piekarnik włączyć na 220 °C. Połowę ciasta rozwałkować, przełożyć do foremki, na to położyć lekko odciśnięte jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta, położyć na jabłkach. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 200 °C. Piec 50-60 minut, w połowie pieczenia zmniejszając temperaturę do 180 °C.

Znajdź mnie na fb.

Inne jabłkowe przysmaki:

Jabłecznik sypany_jabłecznik_ciasto z owocami  usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami  jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  tarta rustykalna z jabłkami_ciasto z owocami_ciasto kruche_tarta

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *