Rolada w waflu

Rolada w waflu jest niezwykle prosta, acz efektowna. Na pewno dla wielbicieli ciast typu bajaderka.

Wypatrzyłam ją dawno temu na blogu „Dorota smakuje”, ale nie miałam okazji (jak dotąd) na wypróbowanie.

rolada w waflu_ciasto z kremem_ciasto bez piekarnika_rolada

rolada w waflu_ciasto z kremem_ciasto bez piekarnika_rolada

Składniki:

  • 2 wafle
  • 1 l mleka
  • 200 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3-4 łyżki kakao + odrobina do oprószenia

Wykonanie:

Dwie ściereczki kuchenne zmoczyć i dobrze wyżąć z wody. Na połowie każdej ze ścierek położyć po jednym waflu, przykryć drugą częścią materiału i poczekać aż wafle zmiękną, na tyle by dały się formować.  

W tym czasie mleko, masło, cukier zagotować. Zestawić z ognia dodać kakao i dobrze wymieszać. Następnie wsypać powoli kaszę energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Postawić ponownie na źródło ciepła i gotować mieszając do zagęszczenia masy. Wafle zdjąć ze ścierek uważając by nie poprzerywać ich. Gorącą masę podzielić na pół i położyć na każdym z wafli i rozsmarować. Zwinąć ostrożnie roladę. Przełożyć na deskę zwinięciem na dół. Zostawić do stężenia (najlepiej na noc). Kroić nożem z piłką.

Znajdź mnie na fb.

Inne zrolowane wypieki:

makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami  rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *