Rolada w waflu jest niezwykle prosta, acz efektowna. Na pewno dla wielbicieli ciast typu bajaderka.
Wypatrzyłam ją dawno temu na blogu “Dorota smakuje”, ale nie miałam okazji (jak dotąd) na wypróbowanie.
Składniki:
- 2 wafle
- 1 l mleka
- 200 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 3-4 łyżki kakao + odrobina do oprószenia
Wykonanie:
Dwie ściereczki kuchenne zmoczyć i dobrze wyżąć z wody. Na połowie każdej ze ścierek położyć po jednym waflu, przykryć drugą częścią materiału i poczekać aż wafle zmiękną, na tyle by dały się formować.
W tym czasie mleko, masło, cukier zagotować. Zestawić z ognia dodać kakao i dobrze wymieszać. Następnie wsypać powoli kaszę energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Postawić ponownie na źródło ciepła i gotować mieszając do zagęszczenia masy. Wafle zdjąć ze ścierek uważając by nie poprzerywać ich. Gorącą masę podzielić na pół i położyć na każdym z wafli i rozsmarować. Zwinąć ostrożnie roladę. Przełożyć na deskę zwinięciem na dół. Zostawić do stężenia (najlepiej na noc). Kroić nożem z piłką.
Znajdź mnie na fb.
Inne zrolowane wypieki: