Risotto z grzybami

Jeszcze są grzyby w lasach, jeszcze można cieszyć się zbieraniem, gotowaniem i smakowaniem. Część przetwarzam (suszę, mrożę, marynuję), a część zjadamy pod różnymi postaciami – zupy, sosy, z mięsem, z plackami, w bułkach.

Dzisiejsze risotto to mój faworyt wśród dań z grzybami. Kremowe, delikatne, aromatyczne, po prostu pyszne!

risotto z grzybami_danie wegetariańskie_danie na jesień_danie bezmięsne

Składniki:

  • 40 dag arborio
  • 5-8 dag parmezanu (lub innego twardego sera)
  • ok. 40 dag świeżych grzybów (po sezonie można użyć mrożonych)
  • 1 cebula
  • ok 1 l bulionu warzywnego
  • 1 szklanka białego półwytrawnego wina (można zastąpić bulionem)
  • 2-3 łyżki masła
  • ew. 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia grzybów
  • natka do posypania

Wykonanie:

Przygotować grzyby, oczyścić, pokroić, ugotować (jeśli tego wymagają) i usmażyć na oleju. Można dodać ew. kwaśną śmietanę, doprawić.

Cebulę pokroić w kostkę usmażyć w rondlu na łyżce masła, jeszcze jedną łyżkę masła i smażyć ryż, aż będzie szklisty (2-3 minuty). Wlać wino i pozwolić mu odparować, dalej dodać łyżkę wazową bulionu, pozwolić by ryż wchłonął wywar i dodać następną łyżkę. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. całość osolić, dodać ser, resztę masła. Wymieszać z grzybami, posypać natką.

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z grzybami:

polędwiczki z grzybami_dania z drobiu_placki ziemniaczane_Jesienne przepisy  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  bułki z grzybami_jesienne dania_domowe pieczywo_dania wegetariańskie  kluski szare z sosem z suszonych grzybów_kluski ziemniaczane_danie zimowe

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.