Jeszcze są grzyby w lasach, jeszcze można cieszyć się zbieraniem, gotowaniem i smakowaniem. Część przetwarzam (suszę, mrożę, marynuję), a część zjadamy pod różnymi postaciami – zupy, sosy, z mięsem, z plackami, w bułkach.
Dzisiejsze risotto to mój faworyt wśród dań z grzybami. Kremowe, delikatne, aromatyczne, po prostu pyszne!
Składniki:
- 40 dag arborio
- 5-8 dag parmezanu (lub innego twardego sera)
- ok. 40 dag świeżych grzybów (po sezonie można użyć mrożonych)
- 1 cebula
- ok 1 l bulionu warzywnego
- 1 szklanka białego półwytrawnego wina (można zastąpić bulionem)
- 2-3 łyżki masła
- ew. 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- olej do smażenia grzybów
- natka do posypania
Wykonanie:
Przygotować grzyby, oczyścić, pokroić, ugotować (jeśli tego wymagają) i usmażyć na oleju. Można dodać ew. kwaśną śmietanę, doprawić.
Cebulę pokroić w kostkę usmażyć w rondlu na łyżce masła, jeszcze jedną łyżkę masła i smażyć ryż, aż będzie szklisty (2-3 minuty). Wlać wino i pozwolić mu odparować, dalej dodać łyżkę wazową bulionu, pozwolić by ryż wchłonął wywar i dodać następną łyżkę. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. całość osolić, dodać ser, resztę masła. Wymieszać z grzybami, posypać natką.
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z grzybami: