Błyskawiczne ciasto cynamonowe z jabłkami

Ciasto jesienne, korzenne, codzienne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetne do kawy, na podwieczorek.

Przepis z tej strony.

Ciasto cynamonowe z jabłkami_ciasto korzenne_ciasto jesienne_ciasto ucierane_ciasto z owocami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 kwaśne jabłka
  • 15 dag orzechów
  • 3/4 szklanki oleju
  • puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Mąkę, proszek, sodę i cynamon przesiać. Jabłka pokroić w grubą kostkę. Białka ubić, dodać partiami cukier. Całość ubić na lśniącą i gładką masę. Dodawać, cały czas miksując, po jednym żółtku, następnie powoli mieszankę mączną, dalej olej. Wymieszać, dodać orzechy i jabłka. Przełożyć do przygotowanej formy (średnica 24 cm) i piec w 180 °C ok. 45 – 55 minut (do suchego patyczka). Ciasto wystudzić i oprószyć pudrem.

Znajdź mnie na fb.

akcja_szybkie ciasta_błyskawiczne ciasto cynamonowe z jabłkami

Inne korzenne ciasta:

drożdżówka cynamonowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem  ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka_miodownik_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *