Chałka z marmoladą z pigwy

Kilka dni temu zamieściłam przepis na marmoladę z pigwy. Kwaśna pigwa cudownie komponuje się z ciastem drożdżowym. Chałka w jesiennym wydaniu – nadziewana pigwą, jest przesmaczna, zwłaszcza lekko przestudzona. Z kubkiem gorącego mleka na podwieczorek, kolację, weekendowe śniadanie, nie ma nic lepszego.

Z dodatku do „Twojego Stylu” – „Ciastka i Ciasteczka”.

chałka z pigwą_słodka bułka nadziewana marmoladą_chałka z marmoladą_drożdżówka

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 ml letniego mleka
  • 4 dag drożdży
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • sól
  • 1 duże jajko

Dodatkowo:

  • 40 dag marmolady z pigwy
  • żółtko roztrzepane z łyżką mleka
  • cukier brązowy do posypania chałki

chałka z pigwą_słodka bułka nadziewana marmoladą_chałka z marmoladą_drożdżówka

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Masło rozpuścić i ostudzić, tak by było letnie.

Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, dodać łyżkę mąki i tyle mleka, by otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut (do wzburzenia).

Do drożdżowego rozczynu dodać mąkę, cukier, jajko, mleko, szczyptę soli. Całość wyrobić na gładkie i lśniące ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać letnie masło. Zostawić w cieple, przykryte ściereczką na godzinę.

Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować marmoladę z pigwy na 4 kawałkach ciasta, pozostawiając wolne brzegi. Wszystkie części zawinąć w rolady (wzdłuż dłuższego boku) i zacisnąć brzegi. Powstał w ten sposób wałki, położyć obok siebie. Połączyć ze sobą zaciskając górne części. Od tego momentu rozpocząć zawijanie chałki. I tu problem. Jak opisać zaplatanie chałki? Opisy zaplatania z numerowaniem rolad , nie przemawiają do mnie. Czyli? Może w ten sposób? Skrajny, lewy wałek przełożyć przez dwa obok. Tak samo postąpić ze skrajnie prawym – przełożyć przez dwa obok. Następnie dwa środkowe wałki skrzyżować ze sobą. Cykl powtarzać. Na koniec wszystkie części zacisnąć i końcówkę podłożyć pod spód.

Zaplecioną chałkę zostawić do napuszenia na 20-30 minut.

Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 °C na 30 minut. Po 15-20 minutach można przykryć folią aluminiową, by chałka nie przypaliła się.

Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

chałka z pigwą_słodka bułka nadziewana marmoladą_chałka z marmoladą_drożdżówka

Inne jesienne wypieki drożdżowe:

Łatwa drożdżówka z owocami i kruszonką_ciasto z owocami_ciasto drożdżowe_łatwe ciasto  chałka_ciasto drożdżowe  drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  bułeczki z dżemem na piknik_bułki drożdżowe_bułki z pigwą_dania na piknik

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *