Bardzo proste drożdżowe ciasto z owocami. Raczej nie za słodkie, nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Rewelacyjnie smakuje z mlekiem, kakao, czyli może być propozycją na słodkie weekendowe śniadanie. Zwłaszcza, że trzeba je przygotować kilka godzin przed pieczeniem. Moje nastawiłam rankiem i upiekłam na podwieczorek do kawy. Na wierzchu ułożyłam morele i posypałam kruszonką. Oczywiście owoce można dowolnie zmienić, a kruszonkę zastąpić lukrem lub cukrem pudrem.
Przepis z Biblioteczki Poradnika Domowego “Przepisy Czytelników – Ciasta i Ciasteczka”.
Składniki:
- 3 i 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 10 dag masła
- 1 łyżka oleju
- 5 dag drożdży
- 1 cukier waniliowy (najlepiej domowy)
- szczypta soli
- ok. kilograma owoców (u mnie morele)
- Kruszonka (przepis TU)
Wykonanie:
Z 3/4 szklanki mąki i wszystkich pozostałych składników zrobić rozczyn i zostawić go na 7 godzin. Następnie dodać pozostałą mąkę, wymieszać i od razu wyłożyć na blachę (rozmiar 24 x 40 cm). Wierzch posmarować pozostałym białkiem ułożyć owoce (morele i śliwki przecięciem do góry). Składniki kruszonki połączyć i rozkruszyć na przygotowanym cieście. Poczekać, aż ciasto podrośnie. Piec ok. 30 minut w rozgrzanym do 200 °C piekarniku.
Znajdź mnie na fb.
Ciasto dodaję do akcji “Morelkowo Brzoskwiniowo”.
Inne placki drożdżowe z owocami: