Leczo z cukinii na zimę

Leczo z cukinii rozwiązuje problem z cukiniami-gigantami, które nagle ni z tego, ni z owego pojawiają się w ogródku. Jest wspaniałym daniem awaryjnym, gdy nagle brakuje czasu na przygotowanie obiadu. Otwieram wtedy słoik dodaję zioła (najczęściej oregano i natkę), czasami czosnek, pieprz, koncentrat pomidorowy i inne ingrediencje w zależności od tego jaki chcę osiągną efekt. Może to być ser żółty lub mozzarella, lub kiełbasa (raczej sporadycznie). Do tego gotuję makaron lub ziemniaki, a czasem wystarcza czasu tylko na grzanki. Obiad gotowy! Lato w środku zimy :).

Specjalność mamy Heleny.

Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie

Składniki:

  • 3,5 kg obranej i bez gniazd nasiennych cukinii
  • 0,5 kg papryki (bez gniazd nasiennych)
  • 4 kg pomidorów
  • 2 kg cebuli
  • sól
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, cukinię w kostkę, paprykę w paski. Smażyć po kolei partiami – cebulę, cukinię, paprykę i chwilę pomidory. Przekładać do jednego naczynia, wymieszać zagotować i dopiero wtedy osolić do smaku. Gotować 10 minut. Przekładać do przygotowanych słoików. Pasteryzować w dużym garnku wyłożonym ściereczką 45 minut. Słoiki wystudzić i następnego dnia ponownie pasteryzować 45 minut.

Znajdź mnie na fb.

Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie

Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie

Smacznego 🙂

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.