Placek morelowo-marcepanowy

Drożdżowy placek z masą marcepanową i morelami. Morele – kwintesencja lata –  świetnie komponują się z marcepanem, całość jest letnia i elegancka. A to przecież zwykłe ciasto, dodatki sprawiają że, spokojnie można nim poczęstować gości, ale także zjeść do niedzielnej kawy, czy zabrać na piknik.

placek morelowo-marcepanowy_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami_przepisy na lato

Składniki ciasta:

  • 1 kg moreli
  • 500 g mąki
  • 150 g cukru
  • opakowanie drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szklanka letniego mleka
  • 5 żółtek (temperatura pokojowa)
  • 150 g masła
  • szczypta soli

Składniki masy:

  • 40 dag masy marcepanowej
  • 2 białka
  • 7 dag miodu
  • 5 dag masła
  • 2,5 dag mąki
  • puder do oprószenia ciasta
  • kilka listków melisy do ozdoby

Wykonanie:

Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, drożdżami, cukrem waniliowym, żółtkami, solą. Dodać rozpuszczone i wystudzone masło, wyrobić na jednolitą masę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie morele wypestkować i podzielić na części. Zrobić masę marcepanową. Marcepan zetrzeć na tarce. Z pozostałymi składnikami utrzeć na gładką masę.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować i położyć na wyłożonej pergaminem blasze piekarnikowej. Ułożyć owoce. Z masy marcepanowej zrobić szprycą cukierniczą kratkę. Jeszcze na chwilę zostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 35-40 minut w rozgrzanym do 180 °C piekarniku.

Lekko przestudzony placek oprószyć cukrem pudrem.

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.