Cudowne domowe krakersy z moją ulubioną czarnuszką. Kruche, słone, “czarnuszkowe”. Do tego pasta awokado i białe wino…karnawale trwaj.
Inne moje dania karnawałowe można zobaczyć tu.
Wiele ciekawych informacji (nie tylko kulinarnych) na temat czarnuszki można znaleźć tu.
Przepis na ciastka Agnieszki Kręglickiej.
Składniki:
- 100 g masła
- 100 g mąki
- 100 g parmezanu
- sól
- jajko
- czarnuszka i gruba sól morska do posypania ciastek
Składniki pasty awokado:
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- sól
- sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Z mąki, soli, startego parmezanu i masła zagnieść ciasto. Uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto pokroić na plastry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem, posmarować rozbitym jajkiem, posypać czarnuszką i ewentualnie solą morską. Piec na złoto w rozgrzanym do 220 °C piekarniku.
Awokado obrać, wyjąć pestkę, zmiksować razem z czosnkiem. Doprawić solą i sokiem z cytryny.
Znajdź mnie na fb.
Danie dodaję do akcji “Karnawałowe przekąski”.
Inne dania karnawałowe: