Sernik tradycyjny, puszysty, delikatny. W naszej sześciostopniowej skali ma pięć punktów (pierwsze miejsce zajmuje sernik amerykański).
Składniki spodu:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 125 g masła
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Składniki masy:
- 85 dag białego sera
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek (1 całe jajko, 4 rozdzielone)
- 125 ml oleju
- 250 ml zimnego mleka
- 1 budyń waniliowy (na 1/2 l mleka)
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki spodu i szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować, przełożyć do formy 24 x 40 cm i piec w 220 °C na jasny kolor (ok. 15 minut). Upieczone schłodzić.
Ser zmielić dwukrotnie. Żółtka i jedno jajko utrzeć z cukrem na pulchną masę. Połączyć masę jajeczną z serem, olejem, mlekiem i proszkiem budyniowym. Ubić pianę, dodać do masy serowej delikatnie mieszając. Położyć ciasto na wystudzony spód i piec 170-180 °C ok. 1 godziny. Pozostawić w otwartym piekarniku do ostygnięcia.
Znajdź mnie na fb.
Sernik dodaję do akcji “Serniki”.
Inne serowe: