Sernik pianka

Sernik tradycyjny, puszysty, delikatny. W naszej sześciostopniowej skali ma pięć punktów (pierwsze miejsce zajmuje sernik amerykański).

sernik pianka_sernik tradycyjny_Wielkanoc

sernik pianka_sernik tradycyjny_Wielkanoc

Składniki spodu:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Składniki masy:

  • 85 dag białego sera
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek (1 całe jajko, 4 rozdzielone)
  • 125 ml oleju
  • 250 ml zimnego mleka
  • 1 budyń waniliowy (na 1/2 l mleka)

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki spodu i szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować, przełożyć do formy 24 x 40 cm i piec w 220 °C na jasny kolor (ok. 15 minut). Upieczone schłodzić.

Ser zmielić dwukrotnie. Żółtka i jedno jajko utrzeć z cukrem na pulchną masę. Połączyć masę jajeczną z serem, olejem, mlekiem i proszkiem budyniowym. Ubić pianę, dodać do masy serowej delikatnie mieszając. Położyć ciasto na wystudzony spód i piec 170-180 °C ok. 1 godziny. Pozostawić w otwartym piekarniku do ostygnięcia.

sernik pianka_sernik tradycyjny_Wielkanoc

Znajdź mnie na fb.

Sernik dodaję do akcji „Serniki”.

Inne serowe:

sernik Turka_serniki_Wielkanoc  wiatraczki serowe z morelami_ciasteczka z owocami_ciasto półfrancuskie  sernik z białą czekoladą i malinami_serniki_ciasta z owocami_ciasta z czekoladą  sernik pomarańczowy na kruchym pomarańczowym spodzie_serniki_Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *