Placuszki biszkoptowe to rozwiązanie problemu z nadmiarem białek w kuchni. Bo co z nimi, gdy nie ma czasu ani ochoty na bezy, torty bezowe, chrupaczki, kokosanki, czy bakę na białkach. Można wprawdzie mrozić, ale przecież i tak kiedyś trzeba wyjąć je z zamrażarki. Placuszki to bardzo dobre zastępstwo słodkich wypieków. Są puszyste i lekkie w sam raz na sobotnie śniadanie albo podwieczorek. Jeśli dodamy do nich cudownie kokosowy, domowy krem bounty, to można zapomnieć o innych sposobach na poświąteczne białka.
Przepis na krem z blogu “Domi w kuchni” (nieznacznie zmieniony), placuszki – przepis własny.
Składniki placuszków:
- 250 ml białek
- szklanka mąki
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- olej do smażenia
Składniki kremu – masa kokosowa:
- 100 g wiórek kokosowych
- 100 g białej czekolady
- 100 ml słodkiej śmietanki 30 %
- 100 ml mleka
- 60 g masła
Składniki kremu – masa czekoladowa:
- 50 g słodkiej czekolady
- 25 ml słodkiej śmietanki 30 %
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie placuszków:
Białka ubić dodając pod koniec ubijania cukier. Lekko mieszając połączyć je z mąką, solą i rozpuszczonym masłem. Smażyć na rozgrzanej patelni.
Wykonanie kremu:
Rozpuścić w kąpieli wodnej składniki masy czekoladowej i wstawić do lodówki.
Wszystkie składniki masy kokosowej włożyć do garnka i gotować powoli 10 minut przez cały czas mieszając.
Do przygotowanego słoiczka włożyć połowę masy kokosowej, na nią położyć połowę masy czekoladowej i wstawić na 10 minut do lodówki. Po czym czynność powtórzyć.
Masę przechowywać w lodówce.
Znajdź mnie na fb.
Placuszki dodaję do akcji: “Placki, placuszki, pancakes”.
Inne placuszkowate dania:
1 thoughts on “Placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty”