Jabłecznik kostka

Zimno, lodowato, pada śnieg, nad głową wisi ołowiane niebo. Koc, ciepłe ciasto i książka – to moja recepta na zimową aurę. Jako ciasto na ciepło proponuję  kolejny jabłecznik z naszej kolekcji. Maślane, kruche ciasto, do tego duszone, kwaśne jabłka i zabawny wygląd – to jabłecznik kostka. Można go pałaszować z lodami lub bitą śmietaną, ale moim faworytem jest wersja z cukrem pudrem. A książka? Obecnie “Gra o tron”.

jabłecznik kostka_ciasto z owocami_kruche ciasto

jabłecznik kostka_ciasto z owocami_kruche ciasto

Składniki ciasta:

  • 40 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 12 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%

Składniki nadzienia:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodatki do wyboru: lody śmietankowe, bita śmietana lub cukier puder

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem na proszek, połączyć z pudrem, jajkiem i śmietaną. Szybko zagnieść, uformować kule i odłożyć do lodówki na 30 minut.

W tm czasie jabłka obrać,  pokroić. 2/3 jabłek dusić pod przykryciem z dodatkiem ok 1/2 szklanki wody przez 10 minut (do momentu aż jabłka się rozpadną). Dodać pozostałe jabłka i chwilę pogotować, dodać cukier i cynamon. Przestudzić.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią wylepić formę i upiec w rozgrzanym do 200 °C piekarniku na słomkowy kolor. Podpieczone spód wystudzić.

Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na kwadraty. Jabłka położyć na podpieczony i wystudzony spód, a na nie położyć kwadraty. Piec 25 – 30 minut (na jasny kolor).

Przepis z “Przyjaciółki”.

Znajdź mnie na fb.

Inne wypieki z jabłkami:

usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami  placek z antonówkami_jabłecznik_ciasto owocowe_ciasto na oleju  tarta rustykalna z jabłkami_ciasto z owocami_ciasto kruche_tarta  jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.