Mus dyniowo-jabłkowy z korzenną nutą

Kolejny mus dyniowy, tym razem z jabłkami i cynamonem (poprzedni tu).

mus dyniowo-jabłkowy z korzenną nutą_słodkie przetwory

Składniki:

  • 370 g puree dyniowego*
  • 750 g puree z jabłek (koniecznie reneta)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Połączyć mus jabłkowy i puree dyniowe. Dodać cukier, cynamon, gotować do zagęszczenia. Przełożyć do przygotowanych słoiczków.

Uwagi:

*Przygotowanie puree dyniowego:

1. Dynię obrać, pokroić na części i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 30-40 minut w zamkniętym naczyniu. Upieczoną dynię osączyć i zmiksować.

2. Dynię obrać, pokroić na części, rozgotować dodając odrobinę wody. Ugotowaną i osączoną dynię zmiksować.

**jabłka do musu muszą być kwaśne, inaczej jest mdły.

Mus dodaję do akcji „Dyniowe przysmaki”.

Znajdź mnie na fb.

Inne jesienne przetwory:

sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory

 



drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *