Uwielbiam wszelkiego rodzaju zawijasy drożdżowe. Dlatego, gdy zobaczyłam takie poskręcane ciasto na blogu “Matka Wariatka” wiedziałam, że kiedyś je zrobię. Wieniec jest cynamonowy, drożdżowy, łatwy, wbrew pozorom, do wykonania i zabawny. Zapach cynamonu cudownie otula dom. Muszę jednak przyznać, że bardziej smakowała nam drożdżówka cynamonowa do odrywania. Pewnie znaczenie ma sposób złożenia ciasta, ponieważ użyte składniki, a także ich ilości w obu ciastach są bardzo podobne. Ale generalnie nie ma co wydziwiać – ciasto jest pyszne!
Składniki ciasta:
- 300 g mąki
- 15 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 120 ml mleka
- 30 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki nadzienia:
- 60 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, dodać 1 łyżkę mąki i 3 łyżki letniego mleka wymieszać, zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać mąkę, rozpuścić masło. Wymieszać mąkę z solą, dodać letnie mleko z rozpuszczonym w nim cukrem, jajko, rozczyn. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość (ok. 1 godziny).
Składniki nadzienia połączyć.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować nadzieniem i zwinąć roladę. Złączenie rolady przełożyć pod spód, następnie przeciąć ją wzdłuż na dwie równe części, zostawiają 1-2 cm nierozciętego ciasta na końcu rulonu. Skręcić obie części tak by nadzienie odwrócone było do góry. Zapleść, zwinąć w wieniec, końce podkładając pod spód. Zdjęcia z instrukcją tu.
Wieniec przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, posmarować resztką masy cynamonowej. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez ok. 30 minut.
Znajdź mnie na fb.
Ciasto dodaję do akcji “Nieznana kuchnia świata”.
Inne zakręcane ciasta: