Słodki torcik imieninowy. Na spodzie biszkoptowym masa kajmakowa, biszkopciki i masa jak na domowe wafelki – z mleka w proszku. Smak można przełamać dodając kawy do masy lub nasączając biszkopt likierem kawowym albo smarując biszkopt dżemem z czarnych porzeczek.
Składniki biszkoptu*:
- 2 jajka
- 30 g masła
- 75 g mąki
- 80 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki masy kajmakowej (składniki zimne; chłodzone 10-12 godzin w lodówce):
- 375 g mascarpone
- 375 g kajmaku
Składniki mlecznej polewy:
- 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ew. cukier wanilinowy)
- 1 łyżka kakao
Dodatki:
- 120 g biszkoptów
- ew. kawa lub likier kawowy do nasączenia biszkoptu lub dżem z czarnych porzeczek (ale to opcje ciasta)
Wykonanie:
Biszkopt. Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło rozpuścić. Przygotować tortownice o średnicy 23-24 cm – dno wyłożyć papierem do pieczenia; nie smarować tłuszczem. Białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać łyżka po łyżce cukier. Gdy się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym żółtka, dalej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec letnie masło. Przelać do przygotowanej foremki. Piec 180 °C ok. 15 minut. Zimny okroić nożem i wyjąć z formy.
Krem. Mascarpone i kajmak zmiksować na puszystą masę.
Polewa. Masło, mleko, cukier, ekstrakt rozpuścić. Lekko przestudzić, dodać 2 szklanki mleka w proszku. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać dodatkową łyżkę mleka w proszku, do drugiej kakao. Dobrze wymieszać.
Składanie. Foremkę, jeśli trzeba, wyłożyć folią. Włożyć biszkopt, dalej masę kajmakową. Biszkopty podzielić na pół. Układać na masie przecięciem na dół. Wierzch polewać na zmianę polewą białą i ciemną.
Schłodzić.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!