Tort gołąbkowy

Klasyka w nowym wydaniu, czyli tort gołąbkowy. Zamiast tradycyjnych gołąbków, tort. Jak zwykle smaczne danie, ale inaczej, zaskakująco wyglądające. Jeśli chcecie zaskoczyć gości czy domowników, przygotujcie taki wytrawny tort. A czy jest mniej pracy niż z gołąbkami? Nie, niekoniecznie.

Inne gołąbki na blogu:

  1. Gołąbki tradycyjne
  2. Gołąbki bez zawijania, czyli po  cygańsku
  3. Gołąbki wigilijne z suszonymi grzybami
  4. Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami

tort gołąbkowy_gołąbki inaczej_niedzielny obiad_kapusta faszerowana

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty
  • 1 kg mięsa (u mnie mix mięsa z kurczaka i indyka; dodam, że mięso z samych piersi jest za suche, najlepiej udka i piersi)
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula + tłuszcz do podsmażenia
  • sól, pieprz, majeranek

Sos:

  • 330 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka czosnku staropolskiego
  • ew. 1/2 cebuli drobno pokrojonej i podsmażonej

Wykonanie:

Ryż ugotować (szklanka ryżu + 2 szklanki wody). Cebulę pokroić i podsmażyć. Mięso i cebulę zemleć (przed mieleniem oddzielić skórę i tłuszcz z mięsa). Masę mięsną wyrobić, dodać ostudzony ryż, sól, pieprz, odrobinę majeranku – wymieszać. Z kapusty wykroić głąb, włożyć do garnka z gotującą wodą i gotować przewracając ją. Zdejmować sukcesywnie liście. Z każdego liścia delikatnie odkrawać nerwy.

Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm – wyłożyć szczelnie folią aluminiową i posmarować tłuszczem.

Składniki sosu połączyć, jeśli passata nie jest gęsta, wcześniej odparować.

Na dnie foremki układać naprzemiennie liście i farsz, zaczynając od liści i na nich kończąc. Wierzch polać sosem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piec ok. 1,5 godziny.

Kroić jak tort.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort gołąbkowy_gołąbki inaczej_niedzielny obiad_kapusta faszerowana mięsem

Inne dania na niedzielny czy świąteczny obiad:

pierś kurczaka nadziewana żurawiną i mozzarellą_kurczak faszerowany_kurczak dietetyczny  polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie  szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina  Kurczak faszerowany po polsku_potrawy z drobiu_kuchnia mazowiecka

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *