Gołąbki inaczej – z mięsem, ryżem, kapustą i aromatycznym sosem pomidorowym, ale bez zawijania. Świetny, niedzielny obiad :).
Z “Kwestii smaku” (z moimi zmianami).
Składniki:
- 70 dag mielonego mieszanego mięsa (u mnie indyk, kurczak i odrobina wołowiny)
- 70 dag białej kapusty
- 1 szklanka ryżu
- 1 jajko (niekoniecznie)
- mała cebula
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz
Sos:
- 3 puszki pomidorów (lub domowe pomidory w zalewie)
- 1 szklanka wody
- ew. 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 łyżki kremówki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Gołąbki. Ugotować ryż i ostudzić. Kapustę zetrzeć na grubej tarce, włożyć do wrzącej wody i zagotować (gotowanie można pominąć w przypadku młodej kapusty). Odcedzić i wystudzić. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć i również wystudzić. Połączyć mięso, cebulę, kapustę, ryż i ew. jajko, dodać sól, pieprz i dobrze wyrobić. Formować podłużne kotlety, obsmażyć na maśle. Gotowe przełożyć do posmarowanej masłem foremki do zapiekania. Polać przygotowanym sosem (powinien przykryć gołąbki). Piec ok. 40 w 200 °C.
Sos. Pomidory, wodę zioła i przyprawy zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę. Polać gołąbki.
Przygotowane danie można posypać natką, podać z ziemniakami lub makaronem i sałatką z miksem sałat.
*ilość na dwie porcje (dwa naczynia do zapiekania).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne dania na niedzielny obiad: