Ryż zapiekany z jabłkami pod koglem moglem

Smak dzieciństwa – ryż z jabłkami na słodki obiad.

ryż z jabłkami pod koglem moglem_zpiekanka ryżowa z jabłakmi_ryż z jabłkami_słodki obiad

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 3 szklanki musu jabłkowego (najlepiej z kwaśnych jabłek)
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła (ew. oleju kokosowego nierafinowanego)
  • szczypta soli
  • dodatki: cynamon, cukier waniliowy, rodzynki, skórka pomarańczowa

Wykonanie:

Do garnka wsypać ryż, dodać odrobinę masła, podsmażyć, wlać 2 szklanki wrzątku i ugotować z dodatkiem szczypty soli. Najlepiej, jeśli ryż jest ugotowany wcześniej i jest zimny.

Piekarni rozgrzać do 200-220 °C.

Przygotować naczynie do zapiekania – posmarować masłem.

Ryż wymieszać z jabłkami i ew. dodatkami (u mnie zazwyczaj cynamon, rodzynki i cukier wanilinowy. Przełożyć do foremki, polać pozostałym masłem.

Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Koglem  moglem zalać ryż z jabłkami.

Całość zapiekać ok. 20 minut.

Podawać z surówką owocową.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.