Smak dzieciństwa – ryż z jabłkami na słodki obiad.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 3 szklanki musu jabłkowego (najlepiej z kwaśnych jabłek)
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki masła (ew. oleju kokosowego nierafinowanego)
- szczypta soli
- dodatki: cynamon, cukier waniliowy, rodzynki, skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Do garnka wsypać ryż, dodać odrobinę masła, podsmażyć, wlać 2 szklanki wrzątku i ugotować z dodatkiem szczypty soli. Najlepiej, jeśli ryż jest ugotowany wcześniej i jest zimny.
Piekarni rozgrzać do 200-220 °C.
Przygotować naczynie do zapiekania – posmarować masłem.
Ryż wymieszać z jabłkami i ew. dodatkami (u mnie zazwyczaj cynamon, rodzynki i cukier wanilinowy. Przełożyć do foremki, polać pozostałym masłem.
Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Koglem moglem zalać ryż z jabłkami.
Całość zapiekać ok. 20 minut.
Podawać z surówką owocową.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.