Placek wg przepisu Pawła Małeckiego. Ot, taka zwykła drożdżówka ze śliwkami i kruszonką na podwieczorek czy na drugie śniadanie do szkoły. W sezonie śliwkowym, koniecznie.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 150 ml mleka
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 30 g drożdży
- 4 żółtka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 kg śliwek
Kruszonka*:
- 120 g mąki
- 80 g zmielonych orzechów (lub migdałów)
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Mleko podgrzać (powinno być letnie). Drożdże rozmieszać z łyżką cukru. Gdy się rozpuszczą, dodać mleko i 3-4 łyżki mąki. Całość rozmieszać i zostawić do wyrośnięcia. Rozczyn połączyć z resztą mąki, pozostałym cukrem, rozpuszczonym, letnim masłem, żółtkami, szczyptą soli i wanilią. Ciasto dobrze wyrobić (powinno być lśniące, gładkie i powinno odklejać się od ręki). Tak przygotowane ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. godzinę, do podwojenia objętości. W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować formę o wymiarach 35 x 40 cm – posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Umyć, osuszyć i wypestkować śliwki oraz przygotować kruszonkę – połączyć wszystkie składniki do powstania grudek.
Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść ponownie i rozwałkować. Przenieść do foremki, na wierzchu położyć śliwki (skórką do dołu), posypać kruszonką. Odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na 25-30 minut.
*zamiast podanej powyżej kruszonki, można przygotować TĘ.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta ze śliwkami: